diumenge, 27 de setembre del 2009
divendres, 3 de juliol del 2009
REPASSEM I AMPLIEM LA TEORIA ATÒMICA DE DALTON?
Què t'ha semblat el vídeo, t'ha aclarit alguna cosa? T'ha servit per pensar més exemples de molècules amb més de 2 àtoms? T'agradaria saber més sobre la radioactivitat? Si vols deixa un comentari i així em podré enterar de què t'ha suggerit el vídeo i sobretot, que has passat per ací!
Al següent tema vorem què són els isòtops, els neutrons, els protons... et sembla interessant?
dijous, 18 de juny del 2009
BONES VACANCES A TOTS I A TOTES!

diumenge, 24 de maig del 2009
AJUST DE REACCIONS QUÍMIQUES
dilluns, 27 d’abril del 2009
dimecres, 8 d’abril del 2009
HI HA ELEMENTS QUÍMICS AL NOSTRE COS?

"El más célebre de los marines americanos goza de una salud de hierro (valga la redundancia), tiene un espíritu de acero y un antebrazo inigualable, pero, a pesar de lo que nos haya querido hacer creer durante años, no extrae su fuerza excepcional de las espinacas. Es más, para quien pretenda imitarlo, es mucho más aconsejable que se coma la lata de aluminio antes que las espinacas que están dentro. Y todo por un error..."
... la història continua ací
ACTIVITATS ( excepte la primera, la resta les has de contestar deixant un comentari i a la llibreta!):
1.- (entregar a la profe!) Explica què t'ha paregut l'article, si ja ho coneixies i si has hagut de buscar molta informació perquè coneixies paraules. No sigues rata, almenys escriu 50 paraules!
2.- Què són els oligoelements? Investiga què vol dir el prefix oligo.
3.- Quins són els principals oligoelements? Al cos humà es troben com a elements o formant compostos? Escriu el símbol i la família de cadascun i indica com es troba cada oligoelement al cos humà.
4.- Tria un oligoelement. Busca i escriu quina és la seua funció a l'organisme i què ens passaria si no en tinguérem.
5.- Què són els bioelements? Escriu el símbol i la família dels bioelements primaris.
6.- Els bioelements es troben al cos humà com a elements o formant compostos? Indica com es troba cada bioelement al cos humà.
dimarts, 17 de març del 2009
FLAMES DE COLORS

QÜESTIONS:
- Explica quines de les flames vam vore al laboratori i a quins compostos corresponia cada color.
- Has anat a vore algun castell de focs? Quins colors es repeteixen més? Quins compostos hi harurà dins de les carcasses? Consulta el text "química en falles".
- Clica ací i fes el joc sobre el sistema periòdic. T'has equivocat molt? Quina ha segut la teua puntuació. Pots entrar tantes vegades com vulgues, et servirà per repassar.
diumenge, 8 de març del 2009
QUÍMICA EN FALLES?

La pólvora és una substància explosiva utilitzada principalment com a propulsor de projectils en les armes de foc i com a propulsor i amb finalitats acústiques en els jocs pirotècnics. Està composada de determinades proporcions de nitrat de potassi, carboni i sofre i amb una composició (en pes) d'aproximadament 15:3:2 respectivament.
D'origen incert, sembla que la pólvora va ser produïda per primera vegada a la Xina cap al segle VI, on era usada en focs d'artifici, i introduïda a Occident pels àrabs, que potser ja la varen utilitzar cap al 1257 amb objectius militars.
Els petards són tubs de cartró amb pólvora al seu interior amb una metxa per encendre'l.
Com s'aconsegueixen els colors dels focs artificials?
Els focs artificials contenen a més de pólvora, pols d'alumini, ferro, zinc o manganés per poder crear xispes perquè aquests metalls es calfen fins quedar incandescents. A més a més, s'afegeixen algunes altres substàncies que donen color a la llum: sodi per obtindre llum groga, el clorur de calci produeix llum ataronjada, el clorur d'estronci i l'hidròxid d'estronci per als rojos, el clorur de bari per als verds i el clorur de coure per als blaus.
QÜESTIONS (Les has respondre a la llibreta i també en forma de comentari):
- On es creu que es va inventar la pólvora? Quina civilització la va portar a Europa?
- Quins elements/compostos químics apareixen al text? Classifica'ls en elements i compostos.
- Busca a la taula periòdica els símbols de tots els elements que apareixen al text (també els que formen part de compostos). Classifica'ls entre metalls i no metalls i digues a quin grup del sistema periòdic pertanyen.
- Què s'explica al vídeo?
dimarts, 3 de març del 2009
LA TAULA PERIÒDICA DELS ELEMENTS QUÍMICS

D'aquesta manera, s'agrupen els elements en blocs, grups (columnes) i períodes (fileres) amb propietats físiques i químiques similars.
En general, els elements es poden dividir en metalls (part inferior esquerra de la taula) i no metalls (part superior dreta), amb els semi-metalls entremig. Un cas a part es el dels gasos nobles, que se situen en la columna de més a la dreta (grup 18).
Un poquet d'història
El 1829, un químic alemany, Döbereiner, es va adonar que alguns elements químics devien guardar cert ordre. Va identificar grups de tres elements anomenats tríades de Döbereiner que formaven compostos de composició similar i amb propietats similars. El calci l'estronci i el bari n'era una, el sofre, seleni i tel·luri una altra i el i amb el clor, brom i iode una altra.
El 1864, un químic anglès, John Newlands, va descobrir que al ordenar els elements segons el seu pes atòmic, el vuitè element tenia propietats similars al primer, el novè al segon i així successivament, cada vuit elements, les propietats es repetien, ho va anomenar llei de les octaves, recordant els períodes musicals. Però les octaves de Newlands no sempre es complien.
El 1869, Mendeléiev va publicar el que es considera la primera taula periòdica. Havia ordenat els elements seguint el seu pes atòmic. No va fixar el període de repetició de propietats, sinó que ho va ampliar a mesura que augmentava el pes atòmic. Va invertir l'ordre d'alguns elements per que encaixessin les seves propietats amb les dels elements adjacents, i va deixar forats, indicant que corresponien a elements encara no trobats. La taula periòdica actual manté l'estructura proposada per Mendeléiev.
Paral·lelament, el 1870, el químic alemany Lothar Meyer, estudiava els elements de forma gràfica, representant el volum de cada àtom en funció del seu pes, obtenint una gràfica en ones cada vegada majors. Fou el descobriment de la llei periòdica, però va arribar un any massa tard.
info extreta de wikipèdia.org
- Clica ací i busca 3 elements dels sistema periòdic que siguen metalls i 3 no metalls. Escriu el símbol químic i el nom.
- Busca a la taula periòdica 3 elements que siguen sòlids a temperatura ambient i 3 més que siguen gasos i 2 líquids.
- Busqueu (per parelles) els noms de les diferents famílies del sistema periòdic i escriviu el nom i el símbol d'un element de cada família. Atenció no val repetir!
- Busca a la taula periòdica 5 elements necessaris per a la vida i 3 que siguen perillosos.